Sivut

sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Sairaudestani, vihdoin

Täällä on monesti ollut puhetta siitä, että mä olen sairas. En kuitenkaan koskaan ole tahtonut tarkentaa asioita, vaan pitänyt ne salassa täällä ja muuallakin. Edes monet mun läheiseni eivät tiedä mikä mua vaivaa. Koko asia on niin vaikea mulle ymmärtää ja hyväksyä, etten mä puhu siitä kuin isän, Laurin ja psykologin kanssa, heidänkin kanssaan todella vähän. Mä yritän vain olla hiljaa ja hyväksyä.

Jostain syystä tänään, kun mä olen taas pitkästä aikaa ollut edes hieman vähemmän kipeä, mulle tuli tunne, että mä tahdon kirjoittaa tästä. En mä ole ollut hiljaa siksi, ettei mulla olisi sanottavaa, sitä kyllä löytyy vaikka loputtomiin. Mä en tahdo, että koko blogi menee tästä aiheesta jauhamiseksi, mutta tämän kerran nostan koko jutun esille. Kommenteissa on tilaa kysyä ja mä vastailen teille kyllä mielelläni. Yritän kuitenkin tiivistää kaiken olennaisen tähän alle.

Mulla on ollut hermokipuja käsissä ja selässä lapsuudesta asti. Alussa ongelma ilmeni vain kovan rasituksen tai huonojen yöunien jälkeen, eikä niinkään vaivannut minua. Toisinaan kävin lääkärissä valittamassa selkäsärkyjä ja sain kipulääkkeitä. Minua kuvattiin, otettiin verikokeita ja muuta, mutta mikään ei ollut vialla. Asia oli toki kokoajan läsnä, muttei mitenkään jokapäiväisenä mielessäni. Pärjäsin sen kanssa ja otin buranaa, jos koski.

Vajaa kaksi vuotta sitten mua koski oikein todenteolla, enemmän kuin koskaan aiemmin. Kipu paheni muutaman päivän sisällä niin tuskalliseksi, että mä olin lopulta ensiavussa ja kipulääkettä tiputettiin suoraan suoneen. Juoksin lääkäriltä toiselle, kuvauksesta toiseen, verikokeesta toiseen. Ei mitään vialla. Kokoajan kuitenkin vakuuteltiin, että homma on hallussa, ei tarvitse lähteä paremmille lääkäreille eikä tarvitse tutkia lisää. Fysioterapeutti vähän hieroo ja voit itse jumppailla. Kirjoitettiin lääkkeitä ja lähetettiin kotiin. Hain maksusitoumusta parempaan hoitopaikkaan parantumisen toivossa. Hylätty päätös, kyllä me hoidetaan homma täällä.

Muutama viikko sitten lääkäri soitti. Mun täytyisi mennä hänen vastaanotolleen allekirjoittamaan maksusitoumuspapereita. Mikäli mun sairauteni olisi parantunut, se olisi parantunut jo aikoja sitten. Oikeastaan mitään ei ole tehtävissä, mutta nyt mulle lyödään käteen maksusitoumus, josta olisi saattanut olla hyötyä vuosi sitten, muttei enää. Mä olen niin itsepäinen, että mun melkein tekisi mieli olla allekirjoittamatta koko paperi, mutta mä kirjoitan, koska se on ainoa mahdollisuus, mikä mulla on.

Mä olen niin kipeä suurimman osan ajasta, etten mä jaksa tehdä mitään. Mä en ole työkykyinen, mä en jaksa istua kauaa enkä seisoa kauaa. Mun täytyy saada liikkua jatkuvasti ja mä olen niin lääkekoukussa, etten mä selviä muutamaa tuntia pidempään ilman. Kivut ja lääkkeet yhdessä vievät kaiken ruokahalun ja janon pois, mikä johtaa nestehukkaan. Mä ravaan nesteytyksissä ja ravitsemusterapeuteilla jatkuvasti. Mä en saa kuormittaa itseäni, mä en saa urheilla, mä en saa nauttia alkoholia. Mä en saa kumartua, en hyppiä, en nostaa painavia taakkoja. Mä en saa nukkua kyljelläni enkä pitää käsiä ylös päin kurotettuina. Mä en saa juosta, en kävellä liian pitkiä matkoja enkä tehdä mitään muutakaan. Mä en saa olla nuori, mä en saa olla tavallinen. Mä olen sairas. Luultavasti lopun elämääni.


4 kommenttia:

  1. Voi ei, ihan kamala kuulla! Sä oot joutunut kokemaan niin paljon negatiivisia asioita jo noin nuorena ja maailma ei ole näyttänyt sulle kauneimpia kasvojaan. Ada sä olet ihan selviytyjä nyt jo! Paljon voimia sulle, on niin tärkeetä, että sä selviät! Tsemppiä ihana <3
    P.s vielä tulee se kirkas päivä...
    Bea

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Bea :)

      Vaikeaahan tämä toisinaan on, mutta päivä kerrallaan tästä selvitään. Kirkasta päivää mä odotan kyllä kovasti, mutta ehkä se tosiaan joskus vielä tulee.

      Poista
  2. Voi sua, pikkuinen; kaikenlaista oot joutunut nuoren ikäsi aikana kokemaan :( Oletko sä ollut lapsena josain onnettomuudessa ennen kuin nuo hermokivut on alkaneet? Vai alkoivatko ne ihan itsestään? Muistelen, että oot joskus kertonut harrastaneesi balettia, onko se voinut aiheuttaa nuo kivut? Ja tapahtuiko sulle jotain silloin n. pari vuotta sitten, kun kivut paheni oleellisesti? Hyvä kuitenkin, kun oot saanut sen maksusitoumuksen viimein, kyllä tuolle sun vaivalle varmasti vielä jotain mahdetaan, koskaan ei oo liian myöhäistä. Onko sua kokeiltu hoitaa sellaisella lääkkeellä kuin Triptyl, on kuulemma joidenkin mielestä hyvä lääke kroonisen kivun hoitoon? (Paljon heräs kysymyksiä, ei oo kuitenkaan pakko vastata, jos koet nää rasitteeksi.) <3
    "vanhus"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin joo siitä tosiaan piti tekstissäkin mainita, että mitään onnettomuutta tai muutakaan syytä ei ole. Kivut vaan on, eikä sille kukaan voi mitään. Baletin ja kaiken yhteyttä on kyllä pohdittu lääkärien kanssa, mutta ei kukaan ole ainakaan keksinyt mitään, mikä sielläkään olisi voinut tämän aiheuttaa.

      Parin vuoden takaisia juttujakin me pohdittiin, mutten ainakaan vielä ole keksinyt mitään, mitä mä olisin tehnyt poikkeavasti aiempaan verrattuna.

      Trptylistä oli itseasiassa puhetta viimeeksi eilen, mutta sitä ei olla ainakaan toistaiseksi aloitettu. Nykyinen lääkitys toimii sinällään hyvin, ettei suurempia sivuoireita ole ja totesimme lääkärin kanssa, että mä en ainakaan juuri nyt jaksaisi taistella lääkityksenkin kanssa vielä, kun mulla on muutenkin tosi vaikea kausi menossa. Triptyl on kuitenkin mahdollinen vaihtoehto myöhemmin, mikäli kivut tosiaan jatkuvat loppu elämän.

      Kysymykset eivät olleet lainkaan rasite, päin vastoin. Nyt kun taas jaksan tehdäkin jotain, on mukavaa vastailla tällaisiin :)

      Poista